Actueel

Nieuws

Energiezuinige keuken: geld besparen in de keuken Lokaal nieuws woensdag 03 juni 2020

Energiezuinige keuken: geld besparen in de keuken

In de keuken wordt veel elektriciteit gebruikt. Dat is ook niet zo raar want de koelkast, magnetron, oven en vaatwasser bevinden zich meestal in deze ruimte. Dit zijn apparaten die veel energie verbruiken. Dat zorgt voor een hogere CO2-uitstoot en een groot aandeel van de energierekening. Gelukkig kan men op een aantal manieren besparen op het energieverbruik in de keuken. En daarmee op uitstoot en kosten.

Kies voor energiezuinige keukenapparatuur

Ongeveer 30 procent van de energierekening is afkomstig van de apparaten in de keuken. Door energiezuinige keukenapparatuur aan te schaffen, draagt men niet alleen een steentje bij aan een beter klimaat. Ook zorgt men ervoor dat de energierekening een stuk lager wordt. Woningeigenaren kunnen energiezuinige keukenapparatuur herkennen aan het energielabel. Deze energielabels zijn er in verschillende klassen, van A t/m G. Als een apparaat een A-label heeft, dan betekent dat het apparatuur zeer energiezuinig is. Een apparaat met een G-label verbruikt juist heel veel energie. Apparaten met een hoog label zijn wel uiteraard wel duurder in aanschaf, maar omdat het apparaat zo energiezuinig is, resulteert dit wel direct in een lagere energierekening.

Energiezuinig koken

Nederlandse huishoudens moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we op een andere manier moeten koken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de eigen portemonnee. Koken op inductie is het minst belastend voor het milieu. Dat komt omdat men op deze manier 20 procent minder energie gebruikt dan op een keramische of halogeenkookplaat. Door koken op inductie, wordt er wel meer stroom verbruikt. Het is dus verstandig om via een energie vergelijk op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier. Kies bij voorkeur voor een leverancier van groene stroom. Die energievorm is de toekomst .

Water besparen in de keuken

Ook op het waterverbruik , kan men flink besparen. Elke dag gebruiken we per persoon ongeveer 120 liter water. Allereerst kunnen bewoners het beste hun handen wassen met koud water. Als er wordt gewacht tot het water warm is, dan is men al gauw een liter water kwijt. Ook zijn er verschillende manieren om het water efficiënter te verwarmen en om minder warm water te gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de keukenkranen een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer hebben.

Energie besparen met apparatuur

Ook door slim om te gaan met keukenapparatuur, kan men een hoop energie besparen. Allereerst is het raadzaam om de goedkoopste energieleverancier te zoeken. Op deze manier kan men honderden euro's per jaar besparen. Zet daarnaast de vaatwasser alleen aan als deze helemaal vol is. Kies vervolgens voor een kort programma op een lage temperatuur. Op deze manier gebruikt men een stuk minder energie. Vergeet ook de waterkoker niet regelmatig te ontkalken. Bij een verkalkt verwarmingselement duurt het namelijk langer voordat het water kookt. Hierdoor wordt er dus meer energie verbruikt. Tot slot is het verstandig om altijd alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet worden gebruikt. Een gemiddeld huishouden is per jaar ongeveer 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat komt neer op zo’n 100 euro per jaar!

Ben ik verplicht een opstalverzekering af te sluiten voor mijn woning? Lokaal nieuws dinsdag 07 april 2020

Ben ik verplicht een opstalverzekering af te sluiten voor mijn woning?

Een opstalverzekering , of woonhuisverzekering, verzekert de nagelvaste onderdelen van de woning tegen schade die veroorzaakt wordt door zaken als inbraak, brand en storm. Het is een geruststellende gedachte dat de geleden schade vergoed wordt als je huis afbrandt.

Zo kom je niet terecht in een financiële malaise. Het is dus verstandig om een opstalverzekering te hebben, maar is het eigenlijk ook verplicht? Strikt genomen niet. In de praktijk gaat het er echter anders aan toe.

Verplicht bij hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten om een woning te kopen? De hypotheekverstrekker verplicht je dan vaak om een opstalverzekering af te sluiten. Dit geldt voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen . Dat is een begrijpelijke eis. Je gaat een flinke schuld aan bij de hypotheekverstrekker. Wanneer je niet meer in staat bent om deze terug te betalen, kun je door je huis te verkopen alsnog aan je verplichting voldoen. Brand je huis af, dan staat de schuldeiser met lege handen.

Anders bij appartement

Koop je een appartement of een boven- of benedenwoning, dan hoef je zelf vaak niet een opstalverzekering af te sluiten. Het hele gebouw moet op grond van de wet verzekerd worden. De Vereniging van Eigenaren regelt dit. Heb je bijvoorbeeld een duurdere keuken dan andere bewoners in het complex, dan kun je wel een extra dekking afsluiten. Is er geen Vereniging van Eigenaren in het gebouw? Dan kun jij als woningeigenaar een individuele verzekering afsluiten. Omdat je daarbij aan de wettelijke bepaling moet voldoen, wordt geadviseerd een clausule ‘verzekering individueel appartementsrecht’ hierop toe te passen. De premie is bij zo’n individuele verzekering wel 25 procent hoger, omdat schade aan andere delen van het gebouw ook uitgekeerd moet worden.

Fundamenten verzekeren

Heb je een huis, dan moet je bij de meeste verzekeraars de fundamenten apart verzekeren. Als deze beschadigd raken door bijvoorbeeld een explosie, dan zijn de kosten voor het herstel gigantisch. Soms moet de woning compleet herbouwd worden. Bijverzekeren zorgt niet altijd voor een hogere premie, maar kan wel erg verstandig zijn.

Soorten opstalverzekeringen

Er worden tegenwoordig meestal twee soorten opstalverzekeringen aangeboden. De ‘extra uitgebreide opstalverzekering’ vergoedt de schade die veroorzaakt is door brand, blikseminslag, ontploffing, storm, rook en roet, inbraak, diefstal, vandalisme, water, regen, vorst, aanvaring en aanrijding, en omvallen van bomen en kranen. Opruimingskosten (kosten gemaakt bij het wegruimen of slopen van de woning), noodhulp, huurderving en het opnieuw aanleggen van de tuin vanwege één van de eerdergenoemde oorzaken vallen onder de dekking van deze opstalverzekering. De ‘meest uitgebreide opstalverzekering’ kent een zogenaamde allriskdekking. Deze verschilt per verzekeraar. Hoewel de term allrisk doet vermoeden dat iedere vorm van schade vergoed zal worden, zijn er in de praktijk vaak toch uitsluitingen.

Maandag 23 maart om 12 uur sluit de inschrijving voor fase 2 Lokaal nieuws donderdag 19 maart 2020

Maandag 23 maart om 12 uur sluit de inschrijving voor fase 2

Maandag aanstaande sluit de inschrijving voor plan Gouwpark in Zaandam. We merken dat het aantal inschrijvingen ook ditmaal groot is.

Wil je ook een prachtig nieuw huis op een fantastische locatie in Zaandam? Schrijf je dan snel nog in! Als je een woning toegewezen krijgt volgt een fase met informatie over het nieuwbouw huis, de hypotheek mogelijkheden en indien van toepassing de verkoop mogelijkheden voor je huidige huis.

Onze makelaars gaan je helpen om alles goed inzichtelijk te krijgen. Pas na de optieperiode beslis je definitief. Natuurlijk houden onze makelaars zich aan de aanbevelingen van de overheid rond het Covid-19 virus. Persoonlijk afspreken kan, maar hoeft zeker niet. Bij Kuijs Reinder Kakes en Bert van Vulpen is het ook mogelijk om alle contacten via telefoon of video te laten verlopen. Zodat zij jou op de manier die jij kiest optimaal kunnen helpen. En de aankoop van jouw nieuwe huis in plan Gouwpark gewoon door kan gaan.

Fase 2 gaat in de tweede helft van maart in verkoop! Lokaal nieuws vrijdag 28 februari 2020

Fase 2 gaat in de tweede helft van maart in verkoop!

In oktober 2019 is de verkoop van de eerste fase met woningen én de appartementen ‘Residence William’ in Gouwpark gestart. Inmiddels zijn alle woningen én is ruim 60% van de appartementen verkocht. 

Voor ons aanleiding om in maart 2020 te starten met de verkoop van de tweede (en tevens laatste) fase koopwoningen in Gouwpark.

Fase 2 bestaat straks uit 54 woningen in de volgende categorieen:

Hofwoningen (1 t/m 11)

woonoppervlakte vanaf 117 m2
eigen parkeerplaatskoopsomindicatie vanaf € 414.900 von
bekijk alvast de verkoopbrochure

Laanwoningen (13 t/m 17)

woonoppervlakte vanaf 127 m2
standaard 6 slaapkamers
koopsomindicatie vanaf € 424.900 von
bekijk alvast de verkoopbrochure

Hofwoningen (66 t/m 75 en 120 t/m 125)

woonoppervlakte vanaf 148 m2
Ruime brede woningen met eigen parkeerplaats (muv 120 t/m 125)
koopsomindicatie vanaf € 464.900 von
bekijk alvast de verkoopbrochure

Laanwoningen (18 tm 28)

woonoppervlakte vanaf 150 m2
tot wel 6 (slaap)kamers
koopsomindicatie vanaf € 474.900 von
bekijk alvast de verkoopbrochure

Herenhuizen aan de Gouw (38 t/m 48)

woonoppervlakte vanaf 174 m2
fantastische ligging aan de Gouw
twee buitenruimtes
koopsomindicatie vanaf € 559.900 von
bekijk alvast de verkoopbrochure

Woningkiezer
De komende weken zullen we de woningkiezer uitbreiden met alle definitieve verkoopinformatie (w.o. tekeningen, verkoopprijzen en overige documenten) van de woningen.

Toewijzing
Kandidaten die destijds, vóór de sluitingsdatum van 28 oktober 2019, een compleet inschrijfformulier hebben ingevuld voor een koopwoning in fase 1 krijgen straks voorrang bij de toewijzing van de woningen in fase 2. Zijn er dan nog woningen beschikbaar dan worden deze toegewezen aan nieuwe kandidaat kopers.

Verkoopbrochure
Benieuwd naar de woningen? In de verkoopbrochure van de Laan- Hofwoningen en de Herenhuizen staat alvast meer informatie over de ligging én de plattegronden van de woningen.

Wil je op de hoogte blijven?
Maak je eigen woonaccount aan en mis niets over de verkoop van fase 2. Je ontvangt met je eigen woonaccount per e-mail bericht zodra de verkoop gaat starten.

Nieuwsgierig naar uw financiële mogelijkheden of de waarde van uw eigen woning?
Bij het kopen van een nieuwe woning komen er veel zaken kijken met betrekking tot uw nieuwe hypotheek, een eventuele overbrugging en waarschijnlijk de verkoop van uw eigen woning. Om straks bij de verkoop van fase 2 Gouwpark goed voorbereid te zijn, staat ons verkoopteam voor u klaar voor een vrijblijvend advies over de verkoop van uw eigen woning en uw hypotheekmogelijkheden.

Energie aanvragen voor je nieuwe huis doe je zo Lokaal nieuws donderdag 20 februari 2020

Energie aanvragen voor je nieuwe huis doe je zo

Als je voor het eerst energie gaat aanvragen voor een nieuwe woning dan zul je genoeg hebben te regelen. Hetzelfde geldt als je gaat verhuizen waarbij het energiecontract op jouw naam komt te staan. Ook dan heb je voldoende zaken waarmee je aan de slag moet. Over het algemeen is het gelukkig relatief eenvoudig om een contract voor energie af te sluiten bij de Nederlandse energieleveranciers . Dit is onder meer mogelijk op de site van EasySwitch , waar je ook alle opties gemakkelijk kunt vergelijken.

Als je al een energiecontract hebt lopen bij een energieleverancier dan heb je met de verhuizing een mooi moment om alle aanbieders te vergelijken. Hierna zou je eventueel kunnen stoppen, maar dit hoeft natuurlijk niet beslist. Je kunt namelijk ook je huidige contract meenemen naar je nieuwe woning in de gemeente Zaanstad, maar dan moet je dit wel doorgeven aan de leverancier. Als je er wel voor kiest om over te stappen naar een andere aanbieder dan moet je rekening houden met de opzegtermijn en eventuele -vergoeding van je huidige contract. Als je juist voor het eerst een energiecontract gaat afsluiten dan zit je in een heel andere situatie. Dit is natuurlijk een hartstikke spannend moment waarbij van alles komt kijken. Je zult veel moeten regelen waarvan het contract voor je energie nog maar één van de vele voorbeelden is.

Als je een nieuw huis gaat bouwen dan wil je mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Dit zal niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Tenminste, als je over de lange termijn kijkt. De overheid wil dan ook dat aardgasvrij uiteindelijk de norm wordt, maar dit is op het moment natuurlijk nog niet het geval. Toch is het aan te raden om hiervoor te gaan, waarbij je onder meer gebruik kunt maken van een warmtepomp. Dit is niet de enige verandering die een aardgasvrij huis heeft, want je kunt namelijk ook niet koken op gas. In plaats daarvan moet je inductie koken, terwijl de woning verwarmd moet worden op een andere manier. Dit kan dus bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp.

Je wilt dus een aardgasvrije woning bouwen. Alsnog zul je dit huis moeten verwarmen, maar gas heb je niet. Daarvoor heb je dus een warmtepomp nodig, maar eigenlijk begint het met energiezuinig bouwen. De energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet op te wekken en dus ook niet te betalen. Het is daarom dus zaak om je nieuwe woning zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Hierbij begin je eigenlijk met het goed isoleren van het huis, je moet het dak, de gevels, vloeren, deuren en ramen onder andere voorzien van een goede isolatie. Dit is overigens niet de enige maatregel die je zult moeten nemen. Daarnaast moet je ook duurzame energie gaan opwekken, wat mogelijk is met onder meer zonnepanelen. Bovendien is het van belang om energiezuinige en -besparende apparaten te gaan gebruiken.

Als je een woning hebt die goed geïsoleerd is dan is het relatief simpel om het huis warm te krijgen, maar ook om te houden met lage temperatuurverwarming. Dit wordt ook wel LTV genoemd en is de standaard bij nieuwbouwwoningen. Hiervoor zijn hedendaags radiatoren speciaal ontwikkeld. Deze radiatoren kunnen goed overweg met lage temperaturen. Om deze warmte te maken kun je gebruik maken van een warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt herbruikbare omgevingswarmte, maar ook elektriciteit. Hiermee verwarmt het dus de woning. Het haalt de duurzame omgevingswarmte onder meer uit de buitenlucht, maar ook uit de ventilatielucht en zelfs de bodem. Dit zal hoe dan ook voldoende zijn om je nieuwe huis te verwarmen.

Leningen voor verduurzamen woning Zaanstad Lokaal nieuws zaterdag 01 februari 2020

Leningen voor verduurzamen woning Zaanstad

Je hoort de afgelopen jaren steeds meer over verduurzamen. De overheid, gemeenten, bedrijven en huiseigenaren... Meer en meer mensen zijn op zoek naar de beste manier om Nederland duurzamer te maken. Naast een noodzakelijke stap voor het milieu, heeft het verduurzamen van je woning ook andere positieve kanten. Allereerst zorgt een duurzame woning voor een lagere energierekening. De investering in duurzaamheidsoplossingen verdien je vaak binnen een aantal jaar terug. Daarnaast zorgt investeren in een energiezuinige woning vaak voor een stijging van de waarde van het huis. Tot slot kan verduurzamen het woongenot flink verhogen. Allemaal redenen dus om je eens te verdiepen in de mogelijkheden.

De financiering

Het verduurzamen van een woning kost geld. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van de gekozen duurzaamheidsoplossingen en de staat van de woning. Voordat je kunt genieten van de voordelen, zul je eerst een financiële investering moeten doen. De beste oplossing is natuurlijk om het verduurzamen van je woning te financieren met spaargeld. Heb je echter niet zoveel spaargeld achter de hand? Weet dan dat er ook duurzaamheidsleningen zijn. Deze zijn speciaal in het leven geroepen om woningbezitters te stimuleren en te helpen met het verduurzamen van hun huis. Deze leningen hebben een lage rente en gunstige terugbetalingsregelingen. Die rente is vaak lager dan die bij een ‘gewone’ lening . Het fijne aan deze leningen is dat je gelijk kunt genieten van de voordelen van een duurzame woning. Afhankelijk van je oude energieverbruik kan de besparing vaak genoeg zijn om de maandelijkse aflossing van de lening te dekken. Afhankelijk van de lening die je kiest zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Sommige gemeenten bieden ook specifieke leningen aan die je alleen daar kunt krijgen.

Leningen in Zaanstad

In de gemeente Zaanstad zijn veel woningen en bedrijfspanden te vinden die niet energiezuinig zijn, vooral omdat het geen nieuwbouw is ( nieuwbouw-projecten vind je hier). De gemeente wil graag voldoen aan de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen. Om deze doelstellingen te halen, wordt verduurzaming van panden en woningen door de gemeente gestimuleerd. Ben je huiseigenaar in Zaanstad en ben je geïnteresseerd in deze leningen? Onderzoek dan altijd wat de beste optie is voor jouw situatie. In Zaanstad zijn twee belangrijke leningen beschikbaar voor particuliere huizenbezitters: de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en de Stimuleringslening van gemeente Zaanstad. Welke het beste bij jou past hangt af van de situatie.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds is sinds 2013 landelijk beschikbaar. De Energiebespaarlening verloopt dus niet via de gemeente of provincie maar rechtstreeks via de Stichting Nationaal Energiebespaarfonds (SVn). In totaal is er 300 miljoen beschikbaar gesteld. Afhankelijk van de gekozen duurzaamheidsoplossingen kun je tot € 65.000,- lenen tegen een rente van 1,9%.

Stimuleringsregeling

Daarnaast is er de Stimuleringslening, ook wel Duurzaamheidslening, van gemeente Zaanstad. De Stimuleringslening heeft een looptijd van maximaal 15 jaar. Je kunt minimaal € 10.000,- en maximaal € 30.000,- lenen met een vaste rente van 2%. De rente staat vast gedurende de gehele looptijd van de lening. Daarnaast kun je boetevrij extra aflossen met een minimum van € 250,-. Om in aanmerking te komen voor de Stimuleringslening moet de CO2-besparing van de verbouwing minimaal 200 gram per geleende euro zijn. Kijk hier of je de Duurzaamheidslening kunt aanvragen .

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden