Letsel na een bouwongeval bij een nieuwbouwwoning
Rechten van werknemers na een bouwongeval
Als u op een bouwplaats werkte en gewond bent geraakt, kunt u mogelijk een werknemerscompensatie claim indienen tegen uw werkgever of een derde partij aanklagen die verantwoordelijk was voor het incident. In dit artikel vertellen we meer over werknemerscompensatie na een bouwongeval in een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld.
Werknemerscompensatie na een bouwongeval
Als u tijdens uw werk gewond raakt, kunt u uw werkgever meestal niet aanklagen. In plaats daarvan moet u uw schade vergoed krijgen via het systeem van werknemerscompensatie.
Als u een schadeclaim indient, hoeft u geen nalatigheid te bewijzen, in tegenstelling tot een traditionele letselschadezaak. In plaats daarvan moet u gewoon aantonen dat uw verwondingen of ziekte rechtstreeks zijn veroorzaakt door uw werk. Als u dit kunt aantonen, wordt u gecompenseerd voor medische rekeningen en verloren loon en hebt u mogelijk recht op een permanente of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering op korte of lange termijn.
Nabestaanden kunnen bij een dodelijk ongeval op een bouwplaats een uitkering krijgen. Helaas is er geen compensatie voor pijn en lijden of emotioneel leed in een werknemerscompensatie claim, in tegenstelling tot de meeste letselschadezaken.
Rechtszaken na een bouwongeval in een nieuwbouwwoning
U kunt uw werkgever niet aanklagen als u tijdens uw werk op een bouwplaats gewond bent geraakt, maar het is misschien wel mogelijk om een derde partij aan te klagen die verantwoordelijk was voor het veroorzaken van uw verwondingen. Enkele voorbeelden van personen of bedrijven die u kunt aanklagen na een bouwongeval zijn de volgende:
• Fabrikanten van gereedschap of apparatuur die slecht functioneren en u schade toebrengen
• Onderaannemers of anderen op bouwplaatsen die zich nalatig gedragen en u in gevaar brengen
• Ingenieurs die gebrekkige plannen maken die tot letsel leiden
• Bezoekers die op de bouwplaats rijden en ongelukken veroorzaken
• Derden op de bouwplaats die ondermaats werk leveren en u in gevaar brengen.
• Als een niet-werkgever verantwoordelijk is voor de omstandigheden die tot uw ongeval hebben geleid, is het mogelijk dat u deze buiten het systeem van werknemerscompensatie om kunt aanklagen. Dit kan in sommige gevallen een ruimer herstel mogelijk maken, inclusief compensatie voor de pijn die u moet doorstaan.
Rechten van omstanders na een bouwongeval
Als u niet op een bouwplaats werkt, maar er wel een bezoekt of er in de buurt loopt, kunt u toch gewond raken bij een bouwongeval. Als u bijvoorbeeld op de stoep bij een bouwplaats loopt en er vallen brokstukken van de bouwplaats of een kraan valt om, dan kunt u zwaar gewond raken of zelfs gedood worden.
Omstanders die niet op een bouwplaats werken en letselschade in Amsterdam krijgen bij een bouwongeval, kunnen een rechtszaak aanspannen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade. Dit kan de ontwikkelaar zijn, de eigenaar van het perceel of gebouw in aanbouw en/of het bedrijf dat de bouwwerkzaamheden uitvoert.
In een letselschadezaak moet de omstander aantonen dat de verweerder hem een zorgplicht verschuldigd was, die plicht heeft geschonden door minder veilig te handelen dan een redelijk persoon zou hebben gedaan en hem als gevolg daarvan rechtstreeks schade heeft berokkend. In een succesvolle zaak van een letselschadejurist kan de getroffen omstander schadeloos worden gesteld voor medische kosten, verlies van loon, pijn en lijden en emotioneel leed.

Aanmelden
Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.
Aanmelden