Lokaal nieuws dinsdag 26 januari 2021

Tuintrends van 2021; de tuin als verlengstuk van je woonkamer

Of we dat nou leuk vonden of niet. In het vreemde jaar 2020 hebben we meer dan ooit tijd doorgebracht in onze huizen, op onze balkons en in onze tuinen. De wereld lag op zijn gat en we konden nergens naar toe. De pandemie heeft daarmee ook zijn stempel gedrukt op de tuintrends die we dit jaar zullen zien. Want de kans dat we ook in 2021 allemaal weer massaal aan het tuinieren slaan is behoorlijk groot. Wil je weten met welke trends je dan mee kunt doen? Lees dan hieronder verder.

Wonen en leven in de buitenlucht

Ook in Nederland hebben we steeds vaker te maken met hogere temperaturen dan gebruikelijk is voor het seizoen. Combineer die temperatuurstijging met een wereldwijd virus en dan is het niet zo gek dat onze tuin steeds vaker een verlengstuk wordt van onze woning. In navolging van deze trend zie je steeds meer blokhutten met Douglas hout overkapping met daaronder buitenkeukens, tuinwoonkamers met comfortabele meubels en praktische terrasverwarming of juist een gezellig buitenvuurtje. Maar ook de buitendouche is in steeds meer tuinen terug te vinden. In 2021 willen we meer dan ooit buiten leven, of dat nou is omdat we al zoveel bij elkaar op de lip hebben gezeten, of omdat mensen steeds meer verlangen naar een connectie met de natuur of omdat we op zoek moeten naar ontspanning in eigen huis en tuin.

Duurzaamheid in de tuin

Dat er een klimaatverandering gaande is kan niemand meer ontgaan. In 2020 zag je al dat mensen steeds meer bezig waren om hun tuin zo in te richten dat ze ook bij een veranderend klimaat kunnen genieten van een mooie tuin. Door planten te kiezen die wel wat zon en hitte kunnen verdragen en slimme bewatering te regelen om alles fris en groen te houden. Dit zien we ook in dit jaar steeds meer gebeuren. Een andere tuintrend in 2021 is het verduurzamen van de tuin. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het hergebruiken van materialen, het creëren van zoveel mogelijk biodiversiteit en meer ruimte voor alle dieren en beestjes die jouw tuin ook als hun thuis zien. In zo’n ecologische tuin mag de boel best een beetje verwilderen hier en daar. Sterker nog, dat is juist een goede ontwikkeling. Ook zoeken mensen naar duurzamere manieren om hun tuin in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsvriendelijke blokhut met een groen dak of duurzame bestrating.

Dicht bij de natuur

Groen, groener, groenst; dat geldt eigenlijk in 2021 voor veel van de  tuintrends. We willen bij het inrichten en onderhouden van onze tuin graag rekening houden met de toekomst, maar willen ook het gevoel hebben zo dicht mogelijk bij de natuur te staan. Dat betekent dat je voor je loungeset of andere tuinmeubelen kiest voor iets dat van natuurlijk materiaal gemaakt is. Rotan en bamboe zijn helemaal hip en voor je tuinaccessoires kies je rustige aardse tinten. Staat je woonkamer ook al vol met planten? Trek die lijn rustig door naar je buitenwoonkamer. Hoe meer groen in je tuin, hoe beter.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden