Lokaal nieuws dinsdag 26 oktober 2021

Voordelen als woningkoopstarter vanaf 2021

Om starters op de woningmarkt een beetje te helpen, is de overheid met een ingenieus plan gekomen. De overdrachtsbelasting gaat per 2021 op de schop, en dat kan voor jonge woningkopers al snel veel geld schelen. Tijd voor een korte uitleg!

Overdrachtsbelasting voor starters

Met de overdrachtsbelasting die op de schop gaat vanaf 2021, bedoelen we dat starters helemaal géén overdrachtsbelasting over een huis hoeven te betalen! Deze overdrachtsbelasting is een klein percentage dat kopers over hun nieuwe woning moeten betalen aan de Belastingdienst. Voor de kenners: de belasting wordt “geheven bij de verkrijging van een onroerende zaak en de daarop gevestigde rechten”. Dit percentage bedraagt 2% over de koopprijs. Dat lijkt een klein percentage, maar komt uiteindelijk al snel neer op enkele duizenden euro’s.

Aangepaste overdrachtsbelasting per 2021

Om starters op de woningmarkt een handje te helpen, betalen koopstarters vanaf 1 januari 2021 deze overdrachtsbelasting niet meer. Dit geldt voor woningkopers van 18 tot 35 jaar. Het maakt hierbij niet uit of een starter voor zijn eerste huis gaat, of dat het al bijvoorbeeld zijn of haar tweede, derde of vierde huis is. Let echter wel op: de nieuwe regelgeving kan één keer worden ingezet! Daarnaast gelden vanaf 1 april 2021 aangescherpte regels. Een huis mag vanaf deze datum niet duurder dan €400.000 zijn voor starters. Is de koopprijs toch hoger, dan moet er ‘gewoon’ overdrachtsbelasting neergeteld worden. Tot die tijd zit er echter geen plafond aan de koopprijs voor starters. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan vanaf dit jaar 8% betalen.

Voordeel in Zaanstad en Amstelveen

Om inzichtelijk te maken hoeveel dit kan schelen voor starters, is het goed om dieper in te duiken op specifieke markten. Neem bijvoorbeeld twee populaire steden onder de rook van Amsterdam: Zaanstad en Amstelveen. Net als in de rest van Nederland blijven de prijzen in deze steden keer op keer stijgen. Zo bedroeg de gemiddelde vraagprijs in Zaanstad eind 2020 €357.045 en ligt die prijs nu eind januari zelfs alweer 5% hoger! In Amstelveen liggen de prijzen nog een stuk hoger. In december 2020 kostte een gemiddeld Amstelveens huis €679.493 en tikt de prijs nu al dichter tegen de €700.000 aan. Kopen starters in Zaanstad nu een huis, dan scheelt het zonder de overdrachtsbelasting dus gemiddeld dik €7.000. In Amstelveen zelfs €14.000! Daar kun je een mooie keuken of vloer voor uitkiezen natuurlijk!

Ben jij starter op de woningmarkt en ben je na dit verhaal nog meer geïnteresseerd geraakt in één van deze steden? Ga dan zeker aan de slag met één van de makelaars Zaanstad of een makelaar Amstelveen. Zij kunnen je altijd helpen bij de zoektocht naar een geschikte nieuwe woonplek!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden