Lokaal nieuws maandag 14 december 2020

Alles wat je moet weten over nieuwbouw wanden

Heb je een nieuwbouw huis, dan is alles net even anders dan in een bestaande woning. Zo ook met de wanden. In een nieuwbouwhuis is er ook een andere klusvolgorde. En sommige dingen kun je in een nieuwbouwhuis beter uit handen geven.

Het beste start je (en dat kan vooraf al) met wat er in welke ruimte moet gebeuren. Daarvoor bepaal je ook wat je in welke ruimte wil hebben. Waar wil je muurverf, waar behang? En waar leg je wat op de vloeren? Ga je voor tegels, een gietvloer, hout of laminaat of wil je in sommige kamers misschien wel vloerbedekking? Qua volgorde start je het beste eerst met het installatiewerk van de keuken. Daarna het schilderen van al het hout en eventueel de trappen schilderen. Vervolgens kun je dan de muren aanpakken en als laatste de vloeren leggen (met de keukenvloer als slotklus).

Vocht

Heb je zin om direct aan de slag te gaan, dan moet je eerst weten dat er in een nieuwbouwhuis heel veel vocht aanwezig is. Soms wel tot 4.000 liter! Ga je direct een vloer leggen of een wand stucen, dan kan dit vocht vervelende gevolgen hebben. Denk je het op te lossen door direct de verwarming hoog te zetten, dan vertellen we je dat het juist beter is om je huis geleidelijk op te warmen zodat het beter kan drogen. De eerste week zet je de thermostaat daarvoor op 17 graden, de week daarna op 18 en zo verder tot 20 graden. Beter kies je er ook voor de wanden dan ook om het uit handen te geven. Je wanden worden dan gespoten en afgewerkt met topkwaliteit primer en een hoogwaardige schrobklasse 1 latex. Een stukadoor kan ook je plafond direct stucen. Zo krijg je een mooi resultaat en een mooi geheel zonder lelijke vochtplekken.

Weten wat je wil

Weet je in welke kamers je wat tegen de muur wil, dan ga je naar stap twee. En ook daarbij geldt dat wandjes stucen nieuwbouw huizen heel anders is dan een bestaand huis. Zo is een dikke stuclaag is op uw nieuwbouw wanden overbodig. Wil je behang dan is dunne pleisterlaag is voldoende. Met de airless verfspuitmachine spuiten krijg je de mooie schrobvaste latex egaal op de wanden Dit geldt ook voorde wanden die je wil sausen. Een goede stukadoor start met het treffen van de eerste anti-scheurwerkzaamheden. Op alle scheurkritieke delen wordt wapeningsgaas geplaatst en worden deze afgesmeerd met een hechtpleister. Daarna wordt alles wat niet gespoten of vies mag worden afgeplakt. Zo hou je dus een schoon huis maar vooral schone deurposten zonder stucwerk. Wel zo fijn.

Behang

Voor behangklare wanden kan het beste gewerkt worden met 1 รก 2 lagen dunpleister. Dit is ook afhankelijk van het type ondergrond. Na het drogen van de dunpleister worden de wanden licht opgeschuurd met een grote schuurmachine. Hierdoor worden kleine oneffenheden die zijn ontstaan door het messen, weggeschuurd. Inwendige hoeken van het stucwerk worden gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. Dit is tegen het scheuren. Omdat nieuwe wanden een zuigende werking hebben, houdt de stukadoor hier altijd rekening mee door een witte voorstrijklaag of primer te gebruiken.

Burenkorting

Nieuwbouwwoningen of appartementen worden vaak per blok of wijk opgeleverd. Vaak hebben de bewoners elkaar op een bijeenkomst al ontmoet. Omdat de kans groot is dat jouw buren dus op zelfde moment opzoek zijn naar de zelfde specialisten, geldt bijvoorbeeld bij wandgrimeurs een burenkorting. Dat is leuk voor je buren maar ook voor jou. De moeite waard om even naar te vragen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden