Lokaal nieuws vrijdag 07 augustus 2020

Werkende cv ketel vervangen: zonde of juist slim?

Nog altijd worden er steeds meer cv-ketels verkocht. Dit blijkt uit de Gasmonitor die is uitgevoerd door Natuur & Milieu. Zij brengen jaarlijks een Gasmonitor uit om op de hoogte te blijven hoe veel gasverbruikers er zijn in Nederland. Uit hun onderzoek blijkt dat er nog altijd veel mensen zijn die een cv-ketel hebben.  Heb jij ook een hr-ketel en ben jij op de hoogte van de leeftijd van jouw cv-ketel? Wellicht heb je er wel eens over nagedacht of je wel of geen nieuwe moet aanschaffen. Want waarom zou je een cv-ketel die nog werkt  vervangen?

Verkooppiek van cv-ketels

Afgelopen jaar zijn er namelijk maar liefst meer dan 446 duizend ketels verkocht. Dit concluderen de verkoopcijfers van verschillende ketelfabrikanten. Maar waar ligt het aan dat de verkoop van cv-ketels opeens zo gestegen is? De fabrikanten geven zelf aan dat als het beter met de economie gaat, de cv-ketel ook in de lift zit. Men is bereid om sneller een cv-ketel te vervangen, dan een te laten repareren.

Waarom vervangen en niet repareren

Waarom mensen er liever voor kiezen om een geheel nieuwe cv-ketel aan te schaffen in plaats van de oude te laten repareren? Dit heeft over het algemeen te maken met een samenhang van verschillende factoren. Deze zijn:

  • Het belang van veiligheid
  • De prijs van een nieuwe hr-ketel
  • Mogelijke storingen
  • De levensduur van een cv-ketel
  • Het rendement van de ketel

Het belang van veiligheid

Wat voor veel mensen een goede reden is om hun oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe ketel is de veiligheid. Het is daarom ook erg belangrijk om onderhoud te laten uitvoeren op je cv-ketel. Wat veel mensen zich afvragen is of het wel zin heeft om nog een onderhoudsbeurt op een hele oude cv-ketel te laten uitvoeren. Het antwoord hierop is: ja, juist! Hoe ouder je cv-ketel, hoe kwetsbaarder bepaalde onderdelen van de ketel worden. Deze slijten op den duur namelijk. Mochten onderdelen oud en slecht onderhouden zijn, dan vergroot dit de kans op storingen en brandveiligheid. Iets wat niemand wil is een onveilige cv-ketel!

De prijs van een nieuwe ketel

Iets wat niet veel mensen direct weten (of bedenken) is dat de ketel met de jaren niet veel duurder is geworden. Het is een relatief lage investering in je woning. Ga jij de oude cv-ketel vervangen voor een efficiëntere nieuwere (hr) ketel? Weet dan dat de prijs ongeveer tussen de €1000,- en €2600,- ligt. Dit is een gemiddelde prijs voor een cv-ketel en niet heel veel duurder dan een vr-ketel (€900,- tot €1500,-). Het voordeel van een hr-ketel is dat deze in plaats van 80%-90%, 100% rendement haalt. Dus energiezuiniger en beter voor het milieu!

Mogelijke ongelukken

Een oude of sterk verouderde cv-ketel kan (zoals eerder gezegd) de veiligheid van de bewoners in gevaar brengen. Zo is het mogelijk dat door versleten (of zelfs verteerde) onderdelen de ketel vlam kan vatten. Het kan ook zijn dat de gas/koolstofmonoxide leidingen niet helemaal goed meer zijn. Dit is erg gevaarlijk. Laat daarom met regelmaat (om de 2 jaar) je cv-installatie controleren door een professioneel bedrijf. Al is het maar om mogelijke ongelukken en ongemakken als storingen te voorkomen. Je zit namelijk vast niet te wachten op een koude plens water over je heen onder de douche.

Levensduur van de ketel

Als je ketel al wat jaartjes mee gaat begrijpen wij dat je twijfelt om je inmiddels verouderde ketel te laten repareren, of om gelijk een geheel nieuwe ketel aan te schaffen. Aan de ene kant: waarom zou je een nieuwe ketel kopen als de oude gewoon nog prima werkt na de reparatie? Aan de andere kant: je verouderde ketel haalt lang niet meer het rendement wat de nieuwe versies wel halen. Misschien zijn de kosten dan iets hoger, want je koopt een nieuwe ketel. Maar je verbruikt niet meer onnodig veel gas, waardoor je stookkosten dit op den duur weer goed maken. Kortom, denk ook aan de levensduur van je cv-ketel.

Tip! Huren van een cv-ketel

Er zijn ook mensen die van een koopketel over willen stappen naar een huurketel. Het is namelijk ook mogelijk om een cv-ketel te huren in plaats van te kopen. Als je een cv-ketel huurt heb je uiteraard geen aanschafkosten. Dat is vrij logisch. Maar er komt nog meer kijken bij een huurketel. Zo zit er bij het huren meestal een storingsdienst inbegrepen. Dit is erg handig en zal zeker na een aantal jaar goed van te pas komen. Bij een koopvariant zit dit er vrijwel nooit bij inbegrepen. Daar ben je zelfverantwoordelijk voor het regelen van en betalen aan onderhoud en/of storingsdiensten. Kortom, het is het zeker waard om hier goed over na te denken.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden