Lokaal nieuws donderdag 20 februari 2020

Energie aanvragen voor je nieuwe huis doe je zo

Als je voor het eerst energie gaat aanvragen voor een nieuwe woning dan zul je genoeg hebben te regelen. Hetzelfde geldt als je gaat verhuizen waarbij het energiecontract op jouw naam komt te staan. Ook dan heb je voldoende zaken waarmee je aan de slag moet. Over het algemeen is het gelukkig relatief eenvoudig om een contract voor energie af te sluiten bij de Nederlandse energieleveranciers. Dit is onder meer mogelijk op de site van EasySwitch, waar je ook alle opties gemakkelijk kunt vergelijken.

Als je al een energiecontract hebt lopen bij een energieleverancier dan heb je met de verhuizing een mooi moment om alle aanbieders te vergelijken. Hierna zou je eventueel kunnen stoppen, maar dit hoeft natuurlijk niet beslist. Je kunt namelijk ook je huidige contract meenemen naar je nieuwe woning in de gemeente Zaanstad, maar dan moet je dit wel doorgeven aan de leverancier. Als je er wel voor kiest om over te stappen naar een andere aanbieder dan moet je rekening houden met de opzegtermijn en eventuele -vergoeding van je huidige contract. Als je juist voor het eerst een energiecontract gaat afsluiten dan zit je in een heel andere situatie. Dit is natuurlijk een hartstikke spannend moment waarbij van alles komt kijken. Je zult veel moeten regelen waarvan het contract voor je energie nog maar één van de vele voorbeelden is.

Als je een nieuw huis gaat bouwen dan wil je mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Dit zal niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Tenminste, als je over de lange termijn kijkt. De overheid wil dan ook dat aardgasvrij uiteindelijk de norm wordt, maar dit is op het moment natuurlijk nog niet het geval. Toch is het aan te raden om hiervoor te gaan, waarbij je onder meer gebruik kunt maken van een warmtepomp. Dit is niet de enige verandering die een aardgasvrij huis heeft, want je kunt namelijk ook niet koken op gas. In plaats daarvan moet je inductie koken, terwijl de woning verwarmd moet worden op een andere manier. Dit kan dus bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp.

Je wilt dus een aardgasvrije woning bouwen. Alsnog zul je dit huis moeten verwarmen, maar gas heb je niet. Daarvoor heb je dus een warmtepomp nodig, maar eigenlijk begint het met energiezuinig bouwen. De energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet op te wekken en dus ook niet te betalen. Het is daarom dus zaak om je nieuwe woning zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Hierbij begin je eigenlijk met het goed isoleren van het huis, je moet het dak, de gevels, vloeren, deuren en ramen onder andere voorzien van een goede isolatie. Dit is overigens niet de enige maatregel die je zult moeten nemen. Daarnaast moet je ook duurzame energie gaan opwekken, wat mogelijk is met onder meer zonnepanelen. Bovendien is het van belang om energiezuinige en -besparende apparaten te gaan gebruiken.

Als je een woning hebt die goed geïsoleerd is dan is het relatief simpel om het huis warm te krijgen, maar ook om te houden met lage temperatuurverwarming. Dit wordt ook wel LTV genoemd en is de standaard bij nieuwbouwwoningen. Hiervoor zijn hedendaags radiatoren speciaal ontwikkeld. Deze radiatoren kunnen goed overweg met lage temperaturen. Om deze warmte te maken kun je gebruik maken van een warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt herbruikbare omgevingswarmte, maar ook elektriciteit. Hiermee verwarmt het dus de woning. Het haalt de duurzame omgevingswarmte onder meer uit de buitenlucht, maar ook uit de ventilatielucht en zelfs de bodem. Dit zal hoe dan ook voldoende zijn om je nieuwe huis te verwarmen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Zaanstad.

Aanmelden