Specialisten

Ingrid Wimpel: “Je huis stylen voor verkoop is zo makkelijk nog niet”

Ingrid Wimpel (49) van Mrs. Biz Design geeft interieur advies, ontwerpt interieurs en doet aan verkoopstyling. Vooral dat laatste is volgens haar soms echt nodig. 

“Mensen hebben het idee dat hun huis ‘wel snel zal verkopen’. Dat is best begrijpelijk aangezien er nog steeds een gekte op de woningmarkt heerst. Wat ze vergeten is dat er zo enorm veel aanbod is, dat de koper aan zet is. Die heeft heel veel keuze. Zie dan je woning maar zo in de markt te zetten dat deze bij mensen opvalt, dat ze goed zien wat je te bieden hebt en dat ze juist jouw woning het meest aantrekkelijk vinden. Dat is zo makkelijk nog niet.”

‘Het is niet een beetje hier en een beetje daar opruimen’

Het verkoopstylen wordt volgens Ingrid onderschat. “Mensen denken snel dat ze het zelf wel kunnen, maar dat valt in veel gevallen toch tegen. Het is niet een beetje hier en een beetje daar de boel verschuiven of opruimen. Het is veel meer. Bovendien moet je er toch wel wat ruimtelijk inzicht voor hebben.”

Volgens Ingrid geldt dat ook voor eventuele kopers. “Niet iedereen kan evengoed visualiseren. Met als gevolg dat ze een huis donker vinden als de muur paars is geverfd. Als ik bij mensen kom die hun huis willen verkopen en ik leg uit dat ze die paarse muur beter even wit kunnen maken, krijg ik vaak te horen: ‘maar dan is het mijn huis niet meer’. Klopt. Dat moet het ook niet zijn. Niet meer. Je wilt immers je huis verkopen en dan moet het voor een grote groep mensen goed zichtbaar zijn wat je te bieden hebt. Het moet er zo aantrekkelijk en ruimtelijk mogelijk uitzien. En dus niet paars en donker.”

‘Van oude meubels maak ik iets moois’

Ook al was Ingrid jarenlang beleidsadviseur bij de Kamer van Koophandel, interieur en styling boeiden haar altijd. “Ik was altijd oud meubilair aan het opknappen. Zag ik een oud kastje of een stoel langs de weg staan, nam ik het mee in mijn auto en maakte er wat moois van. Ik plukte van alles van de straat.”

Dat doet ze overigens nog altijd, het staat er bij haar thuis én bij haar ouders al vol mee, maar ze verkoopt het regelmatig op marktplaats of aan bekenden. “Dan houd ik kijkdagen voor vrienden met lekkere hapjes erbij. Zo leuk om te doen.” 

‘Het geheel moet goed tot zijn recht komen’

“Ik vind het geweldig om iets heel mooi te maken. Of dat nu om meubels gaat of een heel interieur. Het maakt me overigens niet uit in welke stijl, als de sfeer maar goed is. De ambiance moet werken. Een kleur maakt me dan niet uit, een klant moet zich er goed bij voelen. Of het nu om een gele of oranje stoel gaat. Als het geheel maar goed tot zijn recht komt.”

‘Homes under the hammer is smullen’

Omdat de interieurmarkt nogal grillig is, houdt ze zich niet fulltime met styling bezig, en heeft ze er een baan als projectmedewerker bij. “Op die manier houd ik mezelf scherp. En heb ik altijd goede zin om een huis te stylen. Niets is leuker dan een vervallen interieur weer mooi te maken. Ik kijk dan ook steevast naar al die woonprogramma’s op televisie. Vooral een Engels programma als Homes under the hammer’ vind ik smullen. Een programma waarbij een oud en vervallen huis helemaal wordt opgeknapt. Je ziet dat je van niets iets heel moois en functioneels kunt maken. Daar houd ik van.” 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.