Diensten

Nieuwbouwhuis gekocht? Vergeet de opleveringskeuring niet!

De datum staat waarschijnlijk al een tijdje rood omcirkeld in je agenda: de oplevering van je nieuwbouwwoning. Heel feestelijk, maar ook een moment om extra kritisch te zijn. Als er gebreken zijn, dan worden die genoteerd in het proces verbaal van oplevering. De aannemer moet die gebreken verplicht herstellen. Met een professionele opleveringskeuring zie je niets over hoofd.

In de aannemings- of koopovereenkomst staat omschreven wat je mag verwachten van de aannemer. Welke materialen hij gebruikt, welke voorzieningen worden aangebracht. Bij elkaar een enorm geheel. De kans dat er een foutje insluipt, bewust of onbewust, is groot. Het is dus belangrijk om goed te controleren of alle afspraken zijn nagekomen. Je hebt er tenslotte voor betaald.

Gebreken noteren belangrijk

De oplevering is de gelegenheid waarop de aannemer aangeeft dat zijn werk erop zit. Je loopt samen met hem door de woning, waarna je het proces verbaal van oplevering tekent. Waarom is dat zo'n belangrijk moment? Als je na het tekenen van het opleveringsrapport nog een zichtbare fout tegenkomt, is de aannemer niet meer verplicht om het op te lossen. Je kunt dan niet altijd meer aantonen dat de fout tijdens de bouw is voorgevallen.

Kies je voor een Opleveringskeuring van Vereniging Eigen Huis, dan loopt er een professional met je mee tijdens dit belangrijke moment. Iemand die exact weet waar je op moet letten als een nieuwbouwhuis wordt opgeleverd. Iemand die echt aan jouw kant staat. Lees hier meer over de werkwijze van de bouwkundigen.

Worden tijdens de opleveringskeuring gebreken geconstateerd, dan komen die in het opleveringsrapport. De aannemer heeft vervolgens drie maanden de tijd om alle punten op de lijst kosteloos te herstellen.

Onderhoudsperiode van 6 maanden

Je kunt niet altijd alle problemen ontdekken bij een inspectie op locatie. Soms merk je pas dat er iets mis is als je al een poosje in het huis woont. Bijvoorbeeld een lekkage die tijdens de oplevering nog niet zichtbaar was. Je hebt daarom een zogeheten onderhoudsperiode van zes maanden waarin je gebreken nog kunt aangeven bij de aannemer.

Als je nog nooit een nieuwbouwhuis hebt gekocht, is het heel moeilijk om te beoordelen of alles in een goede staat wordt opgeleverd. Met een Opleveringskeuring van Vereniging Eigen Huis haal je die expertise in huis en voorkom je problemen in de toekomst.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.