Specialisten

Dit is wat een financieel- en estate planner voor je kan regelen

Het zijn grote gebeurtenissen in je leven: het kopen van een huis, het afsluiten van een hypotheek en het aangaan van een samenlevingscontract of huwelijk. Deze zaken vallen veelal in eenzelfde periode. “Zorg er dan direct voor dat je ook de fiscale en financiële aspecten ervan goed regelt,” adviseert gecertificeerd Financieel Planner en Estate Planner Martine Glebbeek van Finenzo.

Dit jaar werd bijna de helft van alle woningen boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning lag afgelopen kwartaal op 401.000 euro. Kortom; het is erg druk op de woningmarkt met als gevolg dat veel mensen koopcontracten afsluiten en dat de diverse hypotheekadviseurs het druk hebben.

“Het kopen van een huis is voor veel mensen voor een groot deel nog altijd de verwezenlijking van een droom. Veel keuzes worden gemaakt op basis van emotie,” vertelt Martine Glebbeek van financieel adviesbureau Finenzo in Zaanstad. De hypotheekadviseurs van Finenzo geven dagelijks advies en bemiddelen bij hypotheken, pensioenen, echtscheidingen en bankzaken.

Zorg voor heldere fiscale en financiële afspraken, voor later

“Ik ben al ruim twintig jaar hypotheekadviseur en ben inmiddels gespecialiseerd in familie- en erfrecht.” In de praktijk blijkt dat hypotheekadviseurs aan deze tak van sport weinig aandacht besteden. “Ik ben van mening dat het heel belangrijk is om dit mee te nemen in de advisering! Natuurlijk is de overlijdensrisicoverzekering een belangrijk onderdeel van de hypotheek, maar wat wil je werkelijk geregeld hebben als een van beiden komt te overlijden? Hoe betaal je de hypotheek als de verzekering nog niet is uitgekeerd en de afhandeling van de nalatenschap op zich laat wachten? Wat wil je daadwerkelijk geregeld hebben als je uit elkaar gaat? Zorg ervoor dat je die afspraken nu al op papier! Alleen als je echt bespreekt wat je belangrijk vindt kun je dat nu regelen.

Er zijn er veel aannames op fiscaal gebied. Bijvoorbeeld dat de overwaarde van een woning aangesproken moet worden voor de aankoop van een nieuw huis. “Dat is niet zo. Je mag er ook een boot van kopen. De enige consequentie is dat je dan (voor een deel) geen aanspraak meer kunt maken op renteaftrek. Maar hoe erg is dat met de huidige lage rente?! Ik zeg altijd: laat je altijd goed adviseren.”

Glebbeek pleit ervoor om vooral slim en verantwoord met de financiële kant van de zaak om te gaan. “Sommige mensen willen enorm graag hun hypotheek aflossen, maar soms adviseer ik juist om een stukje hypotheek over te laten of weer een hypotheek te nemen. Je wilt misschien liever ‘bij leven’ aan de kinderen schenken. Dan betalen de kinderen bij overlijden in ieder geval minder erfbelasting. En krijg je nu de waardering in plaats van na je overlijden.”

Voorkom ellende bij scheiden of overlijden

Bij een scheiding blijkt regelmatig dat, bij het afsluiten van het huwelijk of een samenlevingscontract, onvoldoende aandacht besteed is aan hoe een ander geregeld moet worden. “Nog altijd gaat één op de drie koppels uit elkaar. Vaak leidt het niet goed regelen tot een financiële en fiscale rompslomp die voorkomen had kunnen worden als bij het begin alles beter vastgelegd was. Je kunt daar echt zo veel ellende mee voorkomen.”

“Is het dan niet zo dat de notaris dit soort zaken regelt?” hoor ik heel vaak. “De notaris kijkt louter juridisch naar de gang van zaken, niet zozeer financieel en fiscaal”. Mijn advies: Zorg er eerst voor dat je een helder contract opstelt voordat je een woning koopt en regel de zaken voor als het mis gaat, bij scheiden of als een van beiden komt te overlijden. Iedere situatie is weer anders. Dit soort zaken zijn heel persoonlijk. Veel hypotheekadviseurs verwijzen hun klanten regelmatig naar mij om de zaak te bespreken en goed in kaart te brengen wat er in een contract moet komen te staan, voor later. Dat kan een erfrechtelijke situatie betreffen, maar ook bijvoorbeeld iets met betrekking tot schenkingsrecht, huwelijksvermogensrecht of levensverzekerings-, pensioen- en sociaalzekerheidsrecht. Het kan allemaal een rol spelen bij de aankoop van een huis en het afsluiten van een hypotheek.” Heeft u een vraag? Bel of mail mij dan!

Zaandstad@finenzo.nl
075-6121417

 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.